Start vertalersgeluktournee 2015 in Groningen

Vertalersgeluktournee 2015: maandag 13 april t/m dinsdag 19 mei

Maandag 13 april gaat de Vertalersgeluktournee van start. Twaalf literair vertalers vertellen in vijf boekhandels, verspreid door Nederland, over tien romanvertalingen uit acht verschillende talen. Het startsein wordt gegeven in Groningen bij Boekhandel Godert Walter De Vertalersgeluktournee gaat vervolgens langs Gouda, Haarlem en Amsterdam en eindigt op 19 mei in Velp.

De tournee biedt lezers en literatuurliefhebbers alle gelegenheid om in gesprek te gaan met vertalers over hun bijzondere vak. Welke keuzes maken ze? Voor welke dilemma’s komen ze te staan? Wat maakt het vertalersvak zo mooi? En hoe verloopt het contact met de auteur?

Dit voorjaar kunt u de vertalers van António Lobo Antunes, Yasmine Reza, Paolo Giordano, Jenny Erpenbeck, Rafael Chirbes, Pierre Lemaitre, Sofi Oksanen, Yannis Kiourtsakis, David Mitchell en Sarah Waters ontmoeten. Hun vertalingen staan op de longlist van de Europese Literatuurprijs 2015. De Europese Literatuurprijs bekroont de beste Europese roman die in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen; de prijs gaat zowel naar de auteur als de literair vertaler van het winnende boek.

Bron: Nederlands Letterenfonds, BOEKBLADDe Bezige Bij